Uznesenie o výstavbe kontajnerových bytov na Starej tehelni nezrušili

25.05.2011 Prešov

Prešov 25. mája (TASR) – Uznesenie o umiestnení kontajnerových bytov pre neplatičov pri blokoch na Starej tehelni, proti ktorému sa zdvihla vlna odporu, dnes poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove nezrušili.
V uvedenej lokalite žije v sociálnych bytoch okolo 1500 Rómov, väčšinu z nich sem pred niekoľkými rokmi presťahovali z Majakovského a Čapajevovej ulice. Obyvatelia susedných ulíc sa opakovane sťažujú na porušovanie verejného poriadku a zvyšujúcu sa kriminalitu, ktorú majú vraj na svedomí niektorí neprispôsobiví obyvatelia.
O výstavbe kontajnerových bytov rozhodlo zastupiteľstvo v minulom roku s cieľom presťahovať do nich neplatičov. Obyvatelia okolitých ulíc sa obávajú zhoršenia situácie, s rozhodnutím nesúhlasia a približne 700 ľudí sa podpísalo aj pod petíciu.
\"Bývajú tam mnohí slušní ľudia, s ktorými mám priateľské vzťahy. S niektorými sa však vyjsť nedá, neviem si predstaviť, čo by bolo, keby tam ešte pribudli ďalší neprispôsobiví,\" povedala členka petičného výboru Helena Miklošová.
S ďalšou petíciou sa pridali aj viacerí obyvatelia samotnej Starej tehelne. Tvrdia, že presťahovanie ďalších neprispôsobivých ľudí do tejto komunity výrazne zhorší podmienky tým, ktorí sa tu snažia žiť usporiadaným životom.
Na negatívne dôsledky tohto rozhodnutia dnes prišla upozorniť poslancov asi 30-členná skupina občanov a žiadali, aby vlaňajšie rozhodnutie zrušili.
Pri hodnotení plnenia koncepcie politiky sociálneho bývania v meste takýto návrh predložila poslankyňa Marta Kollárová. Podporilo ho sedem poslancov a 20 sa zdržalo. Čo pobúrilo prítomných občanov.
\"Myslela som, že zahlasujú aspoň za to, aby sa to oddialilo na nejakú dohodu s primátorom, že by sme našli iné riešenie. Bohužiaľ naši poslanci sú takí, že sa radšej zdržia hlasovania, aby nemuseli byť zodpovední za svoje činy. Hanbím sa za takých poslancov,\" povedala Prešovčanka Marcela Gernátová.
Primátor Pavel Hagyari uviedol, že osobne je proti umiestneniu kontajnerov v tejto lokalite, ale problém s neplatičmi mesto riešiť musí. \"Posolstvo pre našich občanov je, že určite budeme hľadať iné riešenie. V tomto roku ani nepočítame s takouto výstavbou, ani na to nemáme vyčlenené finančné prostriedky,\" konštatoval Hagyari a dodal, že určite sa tam nebudú sťahovať neprispôsobiví z iných oblastí.
Primátor tvrdí, že niekoľko asociálnych rodín už vysťahovali a v prípade potreby sa budú realizovať aj ďalšie kroky. Musia však riešiť aj takých, ktorí si síce neplnia povinnosti, ale na základe rozsudku im musia dať prístrešok či náhradné ubytovanie.
\"Máme určitý návrh, potrebujeme to prejednať s klubmi. Nevylučujem, že ich vysťahujeme aj za Prešov, niekde mimo. Nám sú bližší občania, ktorí si plnia svoje povinnosti pred tými, ktorí sú asociálni a nechápu, že platia nielen práva, ale aj povinnosti,\" dodal primátor a zdôraznil, že o lokalite, kam budú sťahovať neplatičov, v konečnom dôsledku musia rozhodnúť poslanci.
 

Vyberte región

mark